Szalagos fánk

no

Hozzávalók a tésztához:




Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a porcukrot.Amikor az élesztő megkel, az 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval, és az 50 dkg liszttel kelt tésztát készítünk.Jól kidolgozzuk.
Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.Kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk.Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, letakarjuk ruhával, és így még 30 percig kelesztjük.

Középforró zsírban, egyenletes lángon sütjük. A sütésnél vigyázzunk, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra.Sütés elején az edényt fedjük le.Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A fánkokat még melegen szórjuk be vaníliás porcukorral.

kiprobalva

JÓ ÉTVÁGYAT!